Sobótkowy Wianek
Składniki na ciasto:
- 400 g szpinaku,
- 3 łyżki mleka,
- 1 szklanka oleju słonecznikowego,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki pszennej typ 450,
- 3/4 szklanki cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta:
Szpinak długo blendowałam z mlekiem do uzyskania gęstej, zielonej papki. Jajka ubiłam z cukrem do białości (ok. 20 minut), ciągle ubijając cienką strużką wlałam olej, sok z cytryny, dodałam szpinak, a na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przelałam do silikonowej formy w kształcie wianka i piekłam 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Wyjęłam z formy i wystudziłam.
Składniki na krem:
- 500 ml mleka,
- 1 budyń waniliowy bez cukru,
- 2 łyżki cukru,
- 200 g masła,
- 12 dużych, czerwonych truskawek,
- cytrynowy breezer na nasącz,
Wykonanie kremu:
Budyń przygotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudziłam. Miękkie masło roztarłam w mikserze na krem i łyżkami dodawałam zimny budyń, a na końcu drobno pokrojone truskawki.
Złożenie ciasta
Z wierzchniej warstwy ciasta starłam trochę okruszków, pozostałą część przekroiłam na 2 blaty jak tort. Oba krążki nasączyłam cytrynowym alkoholem i przełożyłam 2/3 lekko schłodzonego kremu. Pozostały krem kleksami ułożyłam na wierzchu tortu i obsypałam zielonymi okruszkami. Całość udekorowałam kandyzowanymi fiołkami.
Podobne:
świetnie to wymyśliłaś:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń