Wegańska Zupa z Dyni
Składniki:
- 1 kilogram mrożonej lub świeżej, obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
- 3 duże czerwone papryki,
- 2 łyżki oleju,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 100 ml mleka kokosowego,
- 1 spory pęczek koperku,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz i sos sojowy do smaku,
Wykonanie:
Na oleju podsmażyłam cynamon, kurkumę i paprykę aż zaczęły mono pachnieć. Dorzuciłam dynię i 2 pokrojone w kostkę papryki. Dusiłam pod przykryciem, aż dynia zaczęła się rozpadać. Dolałam 2 szklanki wody i gotowałam jeszcze około pół godziny. Ugotowane warzywa zblendowałam na krem z mlekiem kokosowym i doprawiłam do smaku.
Na koniec dodałam drobno posiekaną paprykę i koperek oraz odsączoną kukurydzę. Najlepsza jest następnego dnia, gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.
Podobne:
Rewelacja ! Właśnie zrobiłem i zajadamy się wszyscy. Pyszna ! Nutka cynamonu i kurkumy dają głębię smaku. Świetny pomysł z kukurydzą zamiast np. ziemniaczków. Z pewnością wejdzie do kuchni jako dobry, sprawdzony przepis.
OdpowiedzUsuńPolecaM !
Bardzo dziękuję i naprawdę sie cieszę, że smakowało :) Zapraszam po więcej!
Usuń