czwartek, 18 czerwca 2015

Wegańska Zupa z Dyni

            Ta zupa to nasz ostatni hit. W ciągu dwóch tygodni musiałam robić ją trzykrotnie, w tym raz na życzenie sąsiadki, która specjalnie w tym celu odkopała swoje zapasy zamrożonej dyni. W smaku zdecydowanie różni się od tradycyjne, słodkawo-mlecznej zupy dyniowej. Jest znacznie bardziej wyrazista i wytrawna, a w dodatku jedyny zawarty w niej tłuszcz to odrobina mleka kokosowego, a poza tym same warzywa: papryka, kukurydza i koperek. Mniam!

Wegańska Zupa z Dyni




Składniki:


  • 1 kilogram mrożonej lub świeżej, obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
  • 3 duże czerwone papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 100 ml mleka kokosowego,
  • 1 spory pęczek koperku,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól, pieprz i sos sojowy do smaku,


Wykonanie:

              Na oleju podsmażyłam cynamon, kurkumę i paprykę aż zaczęły mono pachnieć. Dorzuciłam dynię i 2 pokrojone w kostkę papryki. Dusiłam pod przykryciem, aż dynia zaczęła się rozpadać. Dolałam 2 szklanki wody i gotowałam jeszcze około pół godziny. Ugotowane warzywa zblendowałam na krem z mlekiem kokosowym i doprawiłam do smaku. 

              Na koniec dodałam drobno posiekaną paprykę i koperek oraz odsączoną kukurydzę. Najlepsza jest następnego dnia, gdy wszystkie smaki dobrze się połączą. 

Podobne:

2 komentarze:

  1. Rewelacja ! Właśnie zrobiłem i zajadamy się wszyscy. Pyszna ! Nutka cynamonu i kurkumy dają głębię smaku. Świetny pomysł z kukurydzą zamiast np. ziemniaczków. Z pewnością wejdzie do kuchni jako dobry, sprawdzony przepis.

    PolecaM !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i naprawdę sie cieszę, że smakowało :) Zapraszam po więcej!

      Usuń