No i są pyszne. Puchate, sycące, lekko kwaskowe i wyraźnie orzechowe, bardzo mięciutkie i pachnące miodem i karmelem dzięki dodatkowi brązowego cukru.
Półrazowe Muffiny z Rabarbarem i Orzechami
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650,
- 1/2 szklanki żytniej mąki razowej,
- szczypta soli,
- 2 duże łodygi rabarbaru,
- 1 szklanka kefiru,
- 3/4 szklanki brązowego cukru + ok. 2 łyżki,
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko,
- 3 łyżki otrębów owsianych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g płatków migdałowych,
Wykonanie:
Rabarbar pokroiłam w ok. 0,5 cm kostkę. Mąki zmieszałam z cukrem, solą, otrębami i proszkiem do pieczenia. Kefir zmiksowałam z jajkiem i olejem i już zwykłą łyżką połączyłam z mieszanką sypkich składników.
Do otrzymanego, dość gęstego ciasta wrzuciłam rabarbar, orzechy, płatki migdałowe i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy muffinkowej wyłożonej ok. 30 papilotkami nakładając do każdej po dużej łyżce ciasta. Piekłam 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Podobne:
Ciekawa kombinacja smakowa, chętnie bym spróbowała tych muffinek :)
OdpowiedzUsuńKruszynko, no to do dzieła! ;)
Usuń