poniedziałek, 1 czerwca 2015

Półrazowe Muffiny z Rabarbarem i Orzechami

                Kolejne słodycze, znowu niewegańskie, ale za to "fit" czyli deserowo-śniadaniowa propozycja dla tych, którzy szukają słodkości, po zjedzeniu których wyrzuty sumienia nie będą krzyczeć aż tak głośno jak po torcie z kremem. Wydaje mi się, że śmiało można je wykorzystać jako zdrowe i pełnowartościowe śniadanie dla dzieciaków. Bo jest w nich wszystko: dodatek razowej mąki i otrębów, kefir, orzechy i owoce (rabarbar). Zawierają wprawdzie cukier, ale brązowy czyli w nieco ulepszonej wersji, za to zamiast masła jest tu minimalna tylko ilość oleju. A w dodatku robi się je błyskawicznie. 

               No i są pyszne. Puchate, sycące, lekko kwaskowe i wyraźnie orzechowe, bardzo mięciutkie i pachnące miodem i karmelem dzięki dodatkowi brązowego cukru.

Półrazowe Muffiny z Rabarbarem i Orzechami




Składniki:


  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650,
  • 1/2 szklanki żytniej mąki razowej,
  • szczypta soli,
  • 2 duże łodygi rabarbaru,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru + ok. 2 łyżki,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki otrębów owsianych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g płatków migdałowych,


Wykonanie:

                   Rabarbar pokroiłam w ok. 0,5 cm kostkę. Mąki zmieszałam z cukrem, solą, otrębami i proszkiem do pieczenia. Kefir zmiksowałam z jajkiem i olejem i już zwykłą łyżką połączyłam z mieszanką sypkich składników. 

                   Do otrzymanego, dość gęstego ciasta wrzuciłam rabarbar, orzechy, płatki migdałowe i wymieszałam. Ciasto przełożyłam do formy muffinkowej wyłożonej ok. 30 papilotkami nakładając do każdej po dużej łyżce ciasta. Piekłam 25 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. 

Podobne:

2 komentarze:

  1. Ciekawa kombinacja smakowa, chętnie bym spróbowała tych muffinek :)

    OdpowiedzUsuń