sobota, 5 września 2020

NIEDZIELNE ŚNIADANIA: Masz, babo, jajo ...

 ... na placku! To śniadanie robi u nas ostatnio furorę. Wydaje się skomplikowane i pracochłonne. W praktyce jednak przygotowanie go zajmuje zaledwie kwadrans. Wegetariańskie. Syci, ale nie zapycha. Smakowo dobrze komponuje słony ze słodkim. Nieźle się też bilansuje; są tu białka, węglowodany i warzywa. Ale, przede wszystkim, wyjątkowo dobrze pasuje do leniwego poranka i aromatycznej kawy. 

Porcja dla 2 osób

Składniki na sałatkę:

  • 1 pomidor, najlepiej malinowy,
  • 50 g dobrej, greckiej fety,
  • natka pietruszki,
  • 2 półkrążki cebuli
  • przyprawy: pieprz i sok z cytryny
Składniki na placki: 
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki mąki (w zdrowej wersji może być pełnoziarnista)
  • 20 g sera feta,
  • duża szczypta proszku do pieczenia,
  • 80 g kukurydzy z puszki,
  • 2 krążki cebuli
  • przyprawy: pieprz lub chilli w proszku
  • łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia,
Składniki na jajka poszetowe:
  • 2 jajka,
  • woda z octem i solą
        Przygotowania zwykle zaczynam od wstawienia w wysokim garnku wody z octem i solą na jajka. Rozgniatam widelcem ser, mieszam z mąką z proszkiem i jajkiem. Dodaję przyprawy, kukurydzę, posiekaną cebulęmieszam i odstawiam. Ciasto na placki gotowe, więc zabieram się za sałatkę. Kroję pomidora, mieszam z kostkami fety, dodaje posiekaną cebulę i natkę. Mieszam, doprawiam i wykładam od razu na talerze. 
        Jeżeli woda się zagotował, mieszam ją energicznie do powstania wiru i wbijam jajko. Smaruję patelnie olejem i wykładam na ciasto na patelnie formując dwa placki i smażę. Obracam placki, wymieniam jajka w garnku. Usmażone placki wykładam na talerze, a na każdym układam jajko. (Smażenie placków z każdej strony i gotowanie poszetowego jajka trwa dokładnie tyle samo, ok. 2-3 minut). 
        I to, naprawdę, wszystko. Smacznego!  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz