... na placku! To śniadanie robi u nas ostatnio furorę. Wydaje się skomplikowane i pracochłonne. W praktyce jednak przygotowanie go zajmuje zaledwie kwadrans. Wegetariańskie. Syci, ale nie zapycha. Smakowo dobrze komponuje słony ze słodkim. Nieźle się też bilansuje; są tu białka, węglowodany i warzywa. Ale, przede wszystkim, wyjątkowo dobrze pasuje do leniwego poranka i aromatycznej kawy.
Porcja dla 2 osób
Składniki na sałatkę:
- 1 pomidor, najlepiej malinowy,
- 50 g dobrej, greckiej fety,
- natka pietruszki,
- 2 półkrążki cebuli
- przyprawy: pieprz i sok z cytryny
Składniki na placki:
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mąki (w zdrowej wersji może być pełnoziarnista)
- 20 g sera feta,
- duża szczypta proszku do pieczenia,
- 80 g kukurydzy z puszki,
- 2 krążki cebuli
- przyprawy: pieprz lub chilli w proszku
- łyżeczka oleju rzepakowego do smażenia,
Składniki na jajka poszetowe:
- 2 jajka,
- woda z octem i solą
Przygotowania zwykle zaczynam od wstawienia w wysokim garnku wody z octem i solą na jajka. Rozgniatam widelcem ser, mieszam z mąką z proszkiem i jajkiem. Dodaję przyprawy, kukurydzę, posiekaną cebulęmieszam i odstawiam. Ciasto na placki gotowe, więc zabieram się za sałatkę. Kroję pomidora, mieszam z kostkami fety, dodaje posiekaną cebulę i natkę. Mieszam, doprawiam i wykładam od razu na talerze.
Jeżeli woda się zagotował, mieszam ją energicznie do powstania wiru i wbijam jajko. Smaruję patelnie olejem i wykładam na ciasto na patelnie formując dwa placki i smażę. Obracam placki, wymieniam jajka w garnku. Usmażone placki wykładam na talerze, a na każdym układam jajko. (Smażenie placków z każdej strony i gotowanie poszetowego jajka trwa dokładnie tyle samo, ok. 2-3 minut).
I to, naprawdę, wszystko. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz