poniedziałek, 5 września 2011

Makaron z cukinią

Danie, które kocham absolutnie. Szybkie, proste i przepyszne. Cukinie obrodziły nam w tym roku wyjątkowo, więc ten makaron gości na naszym stole bardzo często. A znika jeszcze szybciej niż się je robi :)

Makaron z Cukinią



Składniki:

  • 2 spore cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • sól, pieprz
  • 200 ml śmietany 12%
  • 5 dag klarowanego masła
  • ew. bulion do podlania
  • garść siekanego koperku
  • sól, pieprz
  • ugotowany makaron

Wykonanie:

Cukinie kroję na plasterki. Siekam cebulę i czosnek. Cebulę wrzucam na patelnię z masłem i delikatnie solę. Gdy cebule się zeszklą dorzucam cukinię i duszę, aż plasterki zmiękną. W razie potrzeby podlewam bulionem warzywnym. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i dorzucam zmiażdżony czosnek, a na koniec zalewam zahartowaną (osoloną i zmieszaną z odrobiną sosu) śmietaną i czekam aż się zagotuje. Pozostaje już tylko wymieszać z makaronem i koperkiem.

S m a c z n e g o !

3 komentarze:

  1. może i ja bym je pokochała.. gdybym tylko spróbowała:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, właśnie zrobiłam. Mąż też się zajadal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za wiadomość, komplement, itd. Nie masz pojęcia ile radości sprawiają mi wpisy informujące, że ktoś spróbował, a jeśli jeszcze się udało . . . bardzo, bardzo się cieszę :)

      Usuń