wtorek, 25 października 2011

Francuska Tarta z Melonem

Francuska właściwie tylko z powodu ciasta, ale za to dzięki niemu też znacznie mniej kłopotliwa. Właściwie pojawiła się u mnie przez przypadek, bo od kilku dni zalegał mi w lodówce kupiony bez specjalnego pomysłu melon, zdecydowanie zbyt duży by całego podać jako przekąskę w towarzystwie szynki. I w końcu wylądował w tarcie. Ten melonowy krem okazał się rewelacyjny, bardzo orzeźwiający i charakterystyczny w smaku. Bardzo polecam!

Francuska Tarta z Melonem



Składniki:
  • 1/2 melona
  • 1 kieliszek wiśniówki na spirytusie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 + 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonej mięty
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 200 ml śmietany 30%
  • tłuszcz i bułka tarta do tarty
  • 2 łyżki roztopionego i wystudzonego masła
  • 3 płaty ciasta francuskiego

Wykonanie:

Melona obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę, a następnie zmiksowałam (taką końcówką jak do przecierania zupek dziecięcych) z 3 łyżkami cukru, sokiem z cytryny, wiśniówką i miętą. Galaretkę przygotowałam na 1/2 szklanki wody i zmieszałam z melonem. Gdy masa zaczęła lekko tężeć, dodałam jeszcze ubitą z 1 łyżką cukru śmietanę i wstawiłam do lodówki.
Tortownicę o średnicy 23cm (wybaczcie, nadal nie dorobiłam się formy to tart) natłuściłam i wysypałam tartą bułką. Następnie wyłożyłam ją pierwszym płatem ciasta, które posmarowałam roztopionym i wystudzonym masłem i posypałam łyżką cukru. Rozłożyłam kolejny płat ciasta, znów posmarowałam masłem i wysypałam cukrem, rozłożyłam ostatni płat ciasta, mocno ponakłuwałam widelcem i obciążyłam środek grochem. Piekłam 30 minut w 200 stopniach, aż ciasto ładnie się zrumieniło.
Gdy ciasto wystygło, wlałam do tary stężały krem i jeszcze na 2 godziny wstawiłam do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz