niedziela, 23 stycznia 2011

Kremowy Makowiec na Jabłkach

Wprawdzie nigdy nie byłam na forum Cin Cin, ale jednak wpis Tatter obwieszczający Weekend Makowy zdopingował mnie do wykorzystania masy makowej, która czekała sobie w zamrażalniku od świątecznego makowca. Szybko przejrzałam zgromadzoną przez lata bazę przepisów i wybrałam coś znacznie lżejszego niż tradycyjny makowiec. A ponieważ wyszło doskonale, to się chwalę.  

K r e m o w y   M a k o w i e c   n a    J a b ł k a c h



Składniki:
  • budyń z 1/2 l mleka (w moim przypadku domowy z 1/2 l mleka, 2 łyżek mąki pszennej i 2 łyżek krupczatki oraz 4 łyżek cukru)
  • masa makowa(użyłam po prostu tyle, ile miałam)
  • 4 duże jabłka
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • aromat cytrynowy
  • 25 dag mąki
  • 3 jajka
  •  
I dodatkowo na kruszonkę:
  • 5 dag masła
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki:

Masę makową zmiksowałam z wystudzonym budyniem. Jabłka obrałam i pokroiłam w plasterki. Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli oraz zapachem cytrynowym. Kolejno wbijałam jajka, a na końcu zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę.
Ciasto rozsmarowałam a natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze, wyrzuciłam na nie jabłka, a na nich rozłożyłam masę makową. Szybciutko czubkami palców zagniotłam kruszonkę i wstawiłam do pieca. Piekło się to cudo około godziny w 180 stopniach. 

S m a c z n e g o !

6 komentarzy:

  1. a chwal się;D bo połączenie smaków cudne;)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Makowca w takim wydaniu jeszcze nie jadłem..ale muszę przyznać, iż wygląda bardzo zachęcająco:))

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie nawet masa makowa długo nie przetrwa bo nawet wyjadana wprost z puszki mi smakuje :P
    A taki nietypowy makowiec chętnie bym zjadła, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm... jabłkowo-makowy. intrygujący!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Podoba mi się to połączenie jabłek z makiem. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń