środa, 1 października 2014

Budyniowo-Serowy Torcik ze Śliwkami Bez Dyskryminacji

Uwielbiam śliwki! To jeden z powodów, dla których zwykle z niecierpliwością wyczekuję września (oczywiście, odkąd nie chodzę do szkoły!). Mam z nimi jednak pewien problem. Jakoś tak utarło się, że śliwki wykorzystywane są w cukiernictwie właściwie wyłącznie do ciast kruchych i ucieranych. No, ewentualnie do ciasta francuskiego. W tym roku wymyśliłam sobie, że skończę z dyskryminacją śliwek i postanowiłam umieścić je w delikatnym, kremowym, budyniowym cieście i ukryć pod bezą zamiast kruszonki. A w dodatku to ciasto ma jeszcze jedną zaletę: zużyjesz do niego więcej białek niż żółtek (to zwykle jest problem po pieczeniu pączków lub klasycznych ciast kruchych).


Budyniowo-Serowy Torcik ze Śliwkami:




Składniki na Ciasto:

100 g ciepłego masła,
5 łyżek cukru,
2 jajka,
1 szklanka mąki tortowej,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka dobrego, ciemnego kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 kg śliwek węgierek,
2 łyżki wiórków kokosowych,

Składniki na krem budyniowy:

3 szklanki mleka,
2 budynie śmietankowe,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
6 łyżek cukru

Składniki na masę serową

500 g czekoladowego serka homogenizowanego,
1 budyń czekoladowy, 
2 jajka,



Składniki na kokosową bezę:

3 białka,
3 łyżki cukru,
75 g wiórków kokosowych

Wykonanie:

Masło utarłam z cukrem na puch i dalej miksując dodałam jajka, a na koniec porcjami dodawałam mąkę wymieszaną z cynamonem, kakao i proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto wylałam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 28 cm. Posypałam wiórkami kokosowymi i gęsto rozłożyłam na cieście skórką do dołu połówki śliwek. 

Z mleka odlałam 1/2 szklanki. Proszek budyniowy zmieszałam z cukrem i mąką ziemniaczaną i zmieszałam z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowałam i gdy zaczęło rosnąć, mieszając wlałam do niego mieszankę budyniową. Ciągle mieszając gotowałam do zgęstnienia. Gorący budyń wylałam na śliwki. 



Jajka do masy serowej ubijałam 20 minut do białości, a następnie delikatnie wymieszałam łyżką z budyniem i czekoladowym serkiem. Gotową masę serową wylałam na budyń. 

Białka ubiłam na sztywno pod koniec dodając cukier i łyżką wmieszałam wiórki kokosowe. Gotową bezę wyłożyłam na masę serową. 

Piekłam godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem.

S m a c z n e g o !

Podobne:





3 komentarze:

  1. jak ładnie wygląda,sama bardzo lubię śliwki chyba pod każdą postacią,może i wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i dzięki tylu warstwom na pewno bogaty w smaku:)

    OdpowiedzUsuń