poniedziałek, 22 września 2014

Gryczane Placuszki z Warzywami

Delikatne, charakterne w smaku i bardzo, ale to bardzo smaczne placuszki. Bogate w błonnik,witaminy i białko są fantastyczną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Nie wymagają dodatku mąki pszennej, dlatego są też świetną propozycją dla osób z celiakią. Przygotowuje się je szybko, choć samo smażenie wymaga nieco cierpliwości. 



Gryczane Placuszki z Warzywami*


Składniki na placki:

200 woreczki kaszy gryczanej (200 g),
1 l dobrze doprawionego bulionu warzywnego,
100 g chudego twarogu,
50 g żółtego sera dojrzewającego, np. cheddar,
1 mała cebula,
1 łyżeczka oleju,
1/2 pęczka koperku, 
sól, pieprz do smaku,
3 jajka,
olej do smażenia (użyłam słonecznikowego)



Wykonanie:

Ugotowałam i ostudziłam kaszę. Cebulę posiekałam i podsmażyłam. Starłam żółty ser, a biały rozgniotłam widelcem. Zimną kaszę zmieszałam z cebulą, serami, jajkami i koperkiem, do smaku doprawiłam solą i pieprzem. 

Z gotowej masy na mocno rozgrzanym oleju dość długo smażyłam niewielkie placuszki. Placki muszą naprawdę porządnie się przyrumienić, żeby nie łamały i nie rozpadały się przy przewracaniu ich na drugą stronę. 

Podałam z warzywami z patelni przyrządzonymi najzwyczajniej na świecie. Pokroiłam cukinię i paprykę, podsmażyłam z cebulką, czosnkiem i dodatkiem ziół prowansalskich. 



S m a c z n e g o !

* Mięsożerna część rodziny zamiast z warzywami jadła placki z sosem z pieczonej szynki. Też podobno smakowało dobrze. 

Placuszki inaczej:


1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy pomysł :) muszę wypróbować. Zamiast kaszy w plastikowych woreczkach rądzę używać tradycyjnej sypanej ;) po co ten plastik?? :)

    OdpowiedzUsuń