Jednym z nich jest zupełnie inny początek. Wyobraźcie sobie, że zamiast tradycyjnych zup, kolację rozpoczyna filiżanka lekkiego, warzywnego bulionu wzbogaconego po prostu solidną garścią suszonych grzybów. A do tego, zamiast tradycyjnego naleśnikowego krokieta albo drożdżowego pasztecika z kapustą i grzybami, koperta z ciasta francuskiego, a w niej delikatnie podsmażony łosoś i uduszone na maśle pory. Myślicie, że mnie zlinczują za takie odstępstwo od tradycji?
Koperty z Łososiem
Składniki:
4 porcje surowego, świeżego łososia,
3 duże pory,
1 duża, jędrna cebula,
1 opakowanie ciasta francuskiego,
1 jajko,
2 łyżki klarowanego masła,
sól i pieprz do smaku,
Wykonanie:
Ciasto francuskie wyjęłam z lodówki, po godzinie rozwinęłam i krótko przewałkowałam delikatnie podsypując mąką, podzieliłam na 4 równe części i gotowe płaty schowałam do lodówki.
Od porów odkroiłam korzeń i najciemniejszą część, rozkroiłam wzdłuż, zdjęłam wierzchnią warstwę, przepłukałam i pokroiłam w cienkie półkrążki. Identycznie potraktowałam cebulę. Na patelni umieściłam masło, na nim umieściłam pory, cebulę, posypałam solą i postawiłam na maleńkim ogniu. Smażyłam około kwadransa, doprawiając jeszcze do smaku i w razie potrzeby lekko podlewając wodą.
Łososia bardzo delikatnie przyprawiłam i podsmażyłam z obu stron na patelni z porami. Króciutko, tylko tyle, by ryba ścięła się z wierzchu.
Na każdym płacie ciasta ułożyłam 1/4 porów z cebulą, a na nich kawałek łososia i zawinęłam tak, by sklejenie znajdowało się na spodzie pakunku. Wierzchnią część ciastek nacięłam trzykrotnie pod skosem i posmarowałam rozmąconym jajkiem.
Piekłam ok. 20 minut w 200 stopniach wkładając ciastka do porządnie nagrzanego już (koniecznie! - ciasto francuskie w zimnym piekarniku mocno się odkształci i nie nabierze koloru) piekarnika.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz