Polędwiczka wieprzowa będzie idealna. Warunkiem jest jednak, by przyrządzić ją dobrze, co wbrew pozorom, nie zdarza się często. To bardzo delikatne mięso jest często przesmażane, przepiekane i przesadnie doprawione.Tymczasem, podobnie jak, np. cielęcina wymaga bardzo niewielkiego nakładu pracy i czasu.
Idealna Polędwiczka Wieprzowa
Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe (ok. 700 g),
100 ml sosu sojowego (w razie braku można zastąpić płynną maggi),
20 g klarowanego masła,
świeżo zmielony pieprz,
słodka papryka w proszku,
sól
Składniki na sos:
500 ml bulionu mięsnego,
2 łyżki mąki pszennej,
4 łyżki zimnej wody,
1/2 szklanki śmietanki 30%
Wykonanie:
Polędwiczki porządnie osuszyłam papierowymi ręcznikami i starannie obrałam ostrym nożem z wszystkich wierzchnich błonek, porządnie skropiłam sosem sojowym, okryłam folią i wstawiłam na 30 minut do lodówki 2-3 razy obracając w tym czasie mięso.
Masło rozpuściłam na patelni i przy użyciu pędzla posmarowałam nim polędwiczki, a następnie oprószyłam je niewielką ilością soli, papryki i świeżo zmielonego pieprzu. Obłożyłam jeszcze kilkoma wiórkami masła i wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem. Piekłam 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika mięso odłożyłam na 10 minut. To konieczne, żeby pozostało soczyste. W tym czasie do formy z pieczenia wlałam rosół, pędzlem zdjęłam smak mięsa ze ścianek naczynia i przelałam do garnka. Zagotowałam.
Mąkę rozrobiłam w zimnej wodzie uważając, by nie powstały grudki i mieszając wlałam do sosu. Na końcu dolałam zahartowaną śmietankę, doprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz