Zupa Migdałowa
Składniki:
3 szklanki mleka 3,2%,
200 g migdałów,
2 łyżki miodu,
porządna szczypta soli,
garść rodzynek,
garść maku,
garść płatków migdałowych,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 goździki,
szczypta mielonego imbiru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
Wykonanie:
Migdały sparzyłam wrzątkiem i jeszcze na ciepło obrałam ze skórki. Do garnka wrzuciłam migdały, przyprawy (cynamon, imbir, goździki, sól) i miód, zalałam mlekiem. Podgrzewałam 30 minut nie dopuszczając do wrzenia.
W czasie gdy mleko się gotowało zaparzyłam rodzynki. Zblendowałam mleko z migdałami końcówką do przecierania zup, jeszcze raz doprawiłam do smaku dodając sok z cytryny, jeszcze odrobinę miodu i cynamonu, dorzuciłam rodzynki i zagotowałam.
Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w 1/3 filiżanki zimnej wody i mieszając wlałam do gotującego się mleka. Gotową zupę przelałam do talerzy, w których czekał już drobny makaron, posypałam uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i makiem.
Podobne:
ale ta zupa musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuń