Imbirowe Ludziki
Składniki:
750 g mąki pszennej typ 450,
15 g proszku do pieczenia,
225 g masła,
180 g brązowego cukru,
120 ml wody,
1 jajko,
120 ml miodu spadziowego,
120 ml melasy buraczanej,
domowa przyprawa do pierników uzyskana z: 6g zmielonego imbiru, 3g startej gałki muszkatałowej, 2g utłuczonych goździków, i 2g zmielonego cynamonu
Wykonanie:
Masło, melasę, wodę, miód i cukier wrzuciłam do garnuszka i podgrzewałam do połączenia nie dopuszczając do zagotowania i lekko przestudziłam. Do słodkiej masy wsypałam mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksowałam pod sam koniec dodałam jajko.
Ciasto dodatkowo krótko przerobiłam ręcznie i uformowałam w kulę. Owinęłam folią spożywczą i wstawiłam na 3 godziny do lodówki. Po wyjęciu natychmiast rozwałkowałam najcieniej jak tylko się dało, bo bardzo ładnie rosną, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Wycinałam ludziki i piekłam 12 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Imbirowe ludziki można jeść od razu po upieczeniu, ale najlepsze są po około tygodniu, kiedy porządnie skruszeją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz