Rzeszowiak
Składniki na kruche ciasto:
150 g mąki pszennej,
100 g mąki ziemniaczanej,
150 g masła,
80 g cukru,
2 żółtka,
4 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
Wykonanie kruchego ciasta:
Żółtka utarłam z cukrem na kogel-mogel. Zmieszane z proszkiem mąki posiekałam z masłem na kruszonkę, dodałam sól, utarte żółtka, śmietanę i zagniotłam elastyczne ciasto. Uformowałam z niego kulę, zawinęłam w folię spożywczą i wstawiłam na godzinę do lodówki.
Składniki na warstwę migdałową:
350 g płatków migdałowych,
1/5 szklanki cukru,
1 łyżka masła,
1/2 szklanki mleka,
2 białka,
szczypta soli,
Wykonanie warstwy migdałowej:
Zagotowałam mleko z masłem i cukrem, wrzuciłam do niego płatki migdałowe, porządnie wymieszałam i odstawiłam do wystudzenia.
Całkiem schłodzone migdały zmieszałam z pianą ubitą z 2 białek z dodatkiem soli.
Dodatkowo: 850 g masy makowej z tego przepisu.
Złożenie ciasta:
Kruche ciasto delikatnie rozwałkowałam i wyłożyłam nim spód natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Na cieście ukośnie układałam paski masy makowej i migdałowej.
Składniki na warstwę serową:
1 kg białego sera sernikowego
(odsączonego przez noc na ściereczce),
200 g masła,
6 jajek,
300 g cukru pudru,
skórka otarta z 1 cytryny,
2 budynie śmietankowe w proszku,
2 łyżki mąki pszennej
Wykonanie masy serowej:
Masło utarłam na krem z cukrem pudrem, a gdy zrobiło się puszyste pojedynczo, nadal miksując, dodawałam żółtka, a następnie łyżkami zmielony i odsączony ser, na końcu mąkę i proszek budyniowy.
Wyłączyłam mikser i łyżką zmieszałam masę serową z ubitą na sztywno pianą z 6 białek. Gotową masę sernikową wylałam na mak i migdały.
Piekłam 90 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, a później trzymałam w zamkniętym piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Podobne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz