środa, 24 grudnia 2014

Orzechowy Sernik z Kremem

                  Ciasto idealnie świąteczne. Cudowny sernik, ozdobiony falą kremu, nadziewany przepysznymi kulami o wyraźnie orzechowym posmaku. Niewiarygodnie pyszny i wbrew wyglądowi wcale nie taki trudny w wykonaniu. Doskonale pasuje do mocnej, aromatycznej kawy i kieliszka dobrego alkoholu po wczesnej kolacji. Ma tylko jedną wadę: idzie prosto w biodra, ale w końcu w tę jedyną noc w roku można pozwolić sobie na więcej ...


Sernik Orzechowy




Składniki na spód:

1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki cukru pudru,
150 g masła,
4 żółtka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli

Wykonanie spodu:

             Z podanych składników wyrobiłam kruche ciasto, uformowałam w kulę, owinęłam ją folią i na czas przygotowania warstwy serowej i orzechowej włożyłam do lodówki. 

Składniki ciasta orzechowego:

4 białka,
4 łyżki cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka tartej bułki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
15 dag zmielonych orzechów włoskich



Wykonanie ciasta orzechowego:

                  Białka ubiłam stopniowo dodając cukier. Delikatnie wymieszałam z mąką, tartą bułką i orzechami. 

Składniki masy serowej:

1 kg odsączonego sera sernikowego, 
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka oleju słonecznikowego,
2 szklanki mleka,
2 budynie śmietankowe w proszku,
2 jajka,
4 żółtka,
ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii,

Wykonanie masy serowej i złożenie ciasta:

                Jajka utarłam z cukrem i wanilią stopniowo dodając ser, budynie, olej i mleko. Spód natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki wyłożyłam kruchym ciastem. W równych odstępach ułożyłam na nim kulki z ciasta orzechowego i zalałam masą serową. 

                 Piekłam godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem i po wyłączeniu piekarnik zostawiłam w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Na zimnym serniku rozsmarowałam warstwę kremu. 

Składniki kremu:

1/2 l mleka,
2 budynie śmietankowe w proszku,
3 łyżki cukru,
250 g masła,
1 tabliczka czekolady o min. zawartości kakao 70%

Wykonanie:

              Drobno posiekałam czekoladę. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowałam sztywny budyń, wystudziłam. 

                Masło rozmiksowałam na krem, a gdy zrobiło się puszyste, partiami dodawałam do niego budyń. Na koniec delikatnie przemieszałam z posiekaną czekoladą.

                Gotowy krem rozsmarowałam na serniku i posypałam grubą warstwą gorzkiego kakao. 


Wesołych Świąt !

4 komentarze: