Sernik Orzechowy
Składniki na spód:
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki cukru pudru,
150 g masła,
4 żółtka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli
Wykonanie spodu:
Z podanych składników wyrobiłam kruche ciasto, uformowałam w kulę, owinęłam ją folią i na czas przygotowania warstwy serowej i orzechowej włożyłam do lodówki.
Składniki ciasta orzechowego:
4 białka,
4 łyżki cukru,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka tartej bułki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
15 dag zmielonych orzechów włoskich
Wykonanie ciasta orzechowego:
Białka ubiłam stopniowo dodając cukier. Delikatnie wymieszałam z mąką, tartą bułką i orzechami.
Składniki masy serowej:
1 kg odsączonego sera sernikowego,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka oleju słonecznikowego,
2 szklanki mleka,
2 budynie śmietankowe w proszku,
2 jajka,
4 żółtka,
ziarenka wyjęte z 1 laski wanilii,
Wykonanie masy serowej i złożenie ciasta:
Jajka utarłam z cukrem i wanilią stopniowo dodając ser, budynie, olej i mleko. Spód natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blaszki wyłożyłam kruchym ciastem. W równych odstępach ułożyłam na nim kulki z ciasta orzechowego i zalałam masą serową.
Piekłam godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem i po wyłączeniu piekarnik zostawiłam w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Na zimnym serniku rozsmarowałam warstwę kremu.
Składniki kremu:
1/2 l mleka,
2 budynie śmietankowe w proszku,
3 łyżki cukru,
250 g masła,
1 tabliczka czekolady o min. zawartości kakao 70%
Wykonanie:
Drobno posiekałam czekoladę. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotowałam sztywny budyń, wystudziłam.
Masło rozmiksowałam na krem, a gdy zrobiło się puszyste, partiami dodawałam do niego budyń. Na koniec delikatnie przemieszałam z posiekaną czekoladą.
Gotowy krem rozsmarowałam na serniku i posypałam grubą warstwą gorzkiego kakao.
Wesołych Świąt !
Wesołych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, Kinga :) Nawzajem!
UsuńWygląda bardzo efektownie, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuńBył, był ... :)
Usuń