Biszkopt makowy
Składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka niebieskiego maku,
1/2 szklanki cukru,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
8 łyżek oliwy,
8 łyżek mleka
Wykonanie:
Mąkę zmieszałam z wypłukanym i osuszonym makiem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Oddzieliłam żółtka od białek. Białka ubiłam na sztywną pianę i stopniowo dosypując cukier ubijałam jeszcze 7 minut.
Dalej miksując dodałam najpierw połowę mąki z makiem, w końcu oliwę, mleko i żółtka oraz pozostałą część suchych składników. Gotowe ciasto przelałam do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek lub tortownicy.
Piekłam w 180 stopniach. Najmniejszym ciasteczkom z foremek do czekolady w zupełności wystarczy 15 minut, muffinki będą potrzebować ok. 25 minut, a ciasto przynajmniej 45 do 60 minut.
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz