Pepperkakor
Składniki:
150 g melasy buraczanej,
110 g masła,
100 g cukru pudru,
375 g mąki pszennej,
1/4 łyżeczki soli,
1 jajko,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki przyprawy do pierników,
1/2 mielonego łyżeczki cynamonu,
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
1/4 łyżeczki zmielonych goździków,
1/2 łyżeczki czarnego, zmielonego pieprzu,
1 łyżka drobnej kawy rozpuszczalnej,
1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Wykonanie:
Melasę, masło, cukier i aromat pomarańczowy podgrzałam do połączenia składników uważając jednak, by mieszanka się nie zagotowała. Odstawiłam na 40 minut do całkowitego wystygnięcia.
Mąkę zmieszałam z kawą, przyprawami, solą i proszkiem do pieczenia, zmiksowałam i wyrobiłam gładką kulę. Zawinęłam ją w folię spożywczą i wstawiłam na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowałam najcieniej jak tylko się da i wycinałam z niego pierniczki. Piekłam ok. 10 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz