Ciasto Florenckie
Składniki na ciasto:
200 g śmietany kremówki,
300 g mąki pszennej typ 405,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
200 g cukru,
1 cukier waniliowy,
4 jajka
Dodatki do ciasta:
5 łyżek soku jabłkowego,
100 g suszonych moreli,
100 g suszonej żurawiny,
100 g płatków migdałowych lub siekanych migdałów,
200 g gorzkiej czekolady o min, zawartości kakao 60%
Wykonanie:
Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia, wsypałam do śmietany i wymieszałam łyżką. Dodałam cukry i jajka i ponownie wymieszałam. Przełożyłam ciasto na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wymiarach 36x23 cm.
Posiekałam morele, żurawiny poprzekrawałam na połówki, wszystko zmieszałam z migdałami, wrzuciłam do garnuszka z sokiem jabłkowym i gotowałam ok.2 minut, aż sok został wchłonięty, a bakalie wyraźnie zmiękły. Drobno posiekałam czekoladę.
Na cieście rozsypałam wystudzone migdały z morelami i żurawiną, całość posypałam czekoladą. Piekłam około 40 minut w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym wcześniej do 150 stopni.
Podobne:
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń