Łosoś Duszony w Warzywach*
Składniki:
4 kawałki świeżego łososia (dzwonka lub steki),
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
1/2 selera,
1 por
1/2 główki kapusty pekińskiej,
4 ziarna ziela angielskiego,
6 ziaren pieprzu,
sól, pieprz,
1 łyżka klarowanego masła,
Wykonanie:
Wszystkie warzywa kroję w tzw. "zapałkę" czyli cienkie paski o długości ok. 3 cm. Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam twarde warzywa, czyli seler, marchewkę, pietruszkę. Smażyłam ok. 2 minut i dodałam por, cebulę i kapustę oraz pieprz i ziele angielskie, lekko posoliłam, podlałam odrobina wody i dusiłam ok. kwadransa.
Po 15 minutach między warzywami zrobiłam miejsce na rybę, którą wcześniej potraktowałam niedużą ilością soli i pieprzu. Ułożyłam ją między warzywami szczelnie nimi otulając i dusiłam kolejne 15 minut do miękkości.
* Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
bardzo pyszne chciałabym przyznać,ponieważ jeszcze nigdy nie jadłam takiej potrawy ale naprawdę jak na pierwszy raz to bardzo mi zasmakowało jeszcze raz dziękuje !!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam częściej :)
UsuńPrzygotowuję właśnie obiad z Twojego przepisu. Już ślicznie pachną warzywa...
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało :)
UsuńPierwszy raz gotuję i pachnie zabójczo, a do tego łatwizna- Andrzej :)
OdpowiedzUsuń