poniedziałek, 8 grudnia 2014

Zupa Migdałowa

Zupa migdałowa jest chyba najmniej popularną z zup wigilijnych. Za to poniekąd paradoksalną. Z jednej strony elegancka, z drugiej ... kojarzy mi się ze zwyczajną zupą mleczną :) Słodkawa, ale nie bardzo słodka, niezwykle aromatyczna, bogata we wszystkie chyba świąteczne smaki, bo znajdziecie w niej nie tylko migdały, ale i miód, mak, cynamon. Zrobiłam ją po raz pierwszy, poniekąd w ramach eksperymentu i muszę przyznać, że jest to jedna z ciekawszych propozycji dla tych, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego barszczu. 


Zupa Migdałowa




Składniki:

3 szklanki mleka 3,2%,
200 g migdałów,
2 łyżki miodu,
porządna szczypta soli,
garść rodzynek,
garść maku,
garść płatków migdałowych,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 goździki,
szczypta mielonego imbiru,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,



Wykonanie:

                     Migdały sparzyłam wrzątkiem i jeszcze na ciepło obrałam ze skórki. Do garnka wrzuciłam migdały, przyprawy (cynamon, imbir, goździki, sól) i miód, zalałam mlekiem. Podgrzewałam 30 minut nie dopuszczając do wrzenia. 
                      
                      W czasie gdy mleko się gotowało zaparzyłam rodzynki. Zblendowałam mleko z migdałami końcówką do przecierania zup, jeszcze raz doprawiłam do smaku dodając sok z cytryny, jeszcze odrobinę miodu i cynamonu, dorzuciłam rodzynki i zagotowałam.

                       Mąkę ziemniaczaną rozrobiłam w 1/3 filiżanki zimnej wody i mieszając wlałam do gotującego się mleka. Gotową zupę przelałam do talerzy, w których czekał już drobny makaron, posypałam uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i makiem. 

Podobne:

1 komentarz: