Wciąż mam zapasy polenty, na którą rodzinka trochę kręci nosem. Ale kiedy Julka i Wojtek przynieśli mi w prezencie własnoręcznie zebrane grzyby, od razu wiedziałam, że nadeszła chwila na polentę. W koszyczku z grzybami było wszystko; kurki, maślaki, panienki, zaplątał się nawet prawdziwek. A więc polenta z gulaszem z grzybów! Dodatkową zaletą jest fakt, że dzięki temu, że wszystko po prostu miałam w kuchni, a grzyby dostałam w prezencie, czuję się, jakbym zrobiła dość wykwintny obiad z niczego. Prawie jak krupnik na gwoździu :)
Babeczki z Polenty
Składniki:
- 1 filiżanka polenty
- 3 filiżanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki startego, żółtego sera
- garść siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Na wrzący bulion wrzucam polentę i od razu zaczynam mieszać, bo pęcznieje niemal natychmiast. To ważne, bo polenta łatwo się przypala. Gdy zrobiła się całkiem gęsta, dorzuciłam masło, ser i pietruszkę. Wyłączyłam ogień. Gęstą, gorącą masę przełożyłam do staroświeckich, metalowych foremek na kruche babeczki i wstawiłam jeszcze na kwadrans do gorącego piekarnika. Później pozwoliłam im trochę przestygnąć i wyjęłam babeczki z foremek.
Gulasz z Grzybów
Składniki:
- 1/2 kg mieszanych, świeżych grzybów
- sól, biały pieprz
- odrobina mielonej, słodkiej papryki
- garść siekanej natki pietruszki
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 niedużej cebuli
- spory kieliszek białego, wytrawnego wina
Wykonanie:
Grzyby starannie oczyściłam i każdy przetarłam suchą ściereczką, ale nie myłam. To ważne, bo zanurzone w wodzie grzyby błyskawicznie tracą smak i aromat. Pokroiłam na cienkie plasterki. Sklarowałam masło, czyli roztopiłam je na maleńkim ogniu, a później przelałam przez gazę, by mieć pewność, że się nie spali. Na tak przygotowany tłuszcz wrzuciłam grzyby i posiekaną cebulę, osoliłam i poddusiłam chwilę. Gdy wpiły tłuszcz,podlałam winem. Dopiero na końcu doprawiłam pieprzem i papryką, dorzuciłam zmiażdżony czosnek i natkę. Krótko przemieszałam, zdjęłam z patelni i obrzuciłam grzybami babeczki z polenty.
Robię czasami polentę z sosem pomidorowym i parmezanem, ale z grzybami tez brzmi ciekawie:)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobną niedawno i również uważam, że połączenie jest bardzo smakowite :-)
OdpowiedzUsuń