sobota, 27 sierpnia 2011

Polenta z Grzybami

Wciąż mam zapasy polenty, na którą rodzinka trochę kręci nosem. Ale kiedy Julka i Wojtek przynieśli mi w prezencie własnoręcznie zebrane grzyby, od razu wiedziałam, że nadeszła chwila na polentę. W koszyczku z grzybami było wszystko; kurki, maślaki, panienki, zaplątał się nawet prawdziwek. A więc polenta z gulaszem z grzybów! Dodatkową zaletą jest fakt, że dzięki temu, że wszystko po prostu miałam w kuchni, a grzyby dostałam w prezencie, czuję się, jakbym zrobiła dość wykwintny obiad z niczego. Prawie jak krupnik na gwoździu :)

Babeczki z Polenty

Składniki:

  • 1 filiżanka polenty
  • 3 filiżanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki startego, żółtego sera
  • garść siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie: 

Na wrzący bulion wrzucam polentę i od razu zaczynam mieszać, bo pęcznieje niemal natychmiast. To ważne, bo polenta łatwo się przypala. Gdy zrobiła się całkiem gęsta, dorzuciłam masło, ser i pietruszkę. Wyłączyłam ogień. Gęstą, gorącą masę przełożyłam do staroświeckich, metalowych foremek na kruche babeczki i wstawiłam jeszcze na kwadrans do gorącego piekarnika. Później pozwoliłam im trochę przestygnąć i wyjęłam babeczki z foremek. 



Gulasz z Grzybów

Składniki:

  • 1/2 kg mieszanych, świeżych grzybów
  • sól, biały pieprz
  • odrobina mielonej, słodkiej papryki
  • garść siekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 niedużej cebuli
  • spory kieliszek białego, wytrawnego wina

Wykonanie: 

Grzyby starannie oczyściłam i każdy przetarłam suchą ściereczką, ale nie myłam. To ważne, bo zanurzone w wodzie grzyby błyskawicznie tracą smak i aromat. Pokroiłam na cienkie plasterki. Sklarowałam masło, czyli roztopiłam je na maleńkim ogniu, a później przelałam przez gazę, by mieć pewność, że się nie spali. Na tak przygotowany tłuszcz wrzuciłam grzyby i posiekaną cebulę, osoliłam i poddusiłam chwilę. Gdy wpiły tłuszcz,podlałam winem. Dopiero na końcu doprawiłam pieprzem i papryką, dorzuciłam zmiażdżony czosnek i natkę. Krótko przemieszałam, zdjęłam z patelni i obrzuciłam grzybami babeczki z polenty. 


S m a c z n e g o !

2 komentarze:

  1. Robię czasami polentę z sosem pomidorowym i parmezanem, ale z grzybami tez brzmi ciekawie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobną niedawno i również uważam, że połączenie jest bardzo smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń