wtorek, 19 sierpnia 2014

Placuszki z Cukinii (2)

... gościły już kiedyś w Chatce, w chrupiącej, bardziej włoskiej wersji. Jej amatorów odsyłam do linku na dole strony. Mnie dzisiaj skusiła wersja rodzima, zrobiona właściwie tak jak placki ziemniaczane i wzbogacona ostrością grubego, szalotkowego szczypioru. Ale o charakterze tego dania stanowi przede wszystkim cudowny, koperkowo-czosnkowy dip. Jeżeli po jedzeniu zamierzasz kogoś całować, dopilnuj, żeby jadł razem z Tobą :)






Placuszki z Cukinii


Składniki:

2 bardzo duże cukinie,
150 g mąki,
1 jajko,
1 płaska łyżeczka soli,
pieprz do smaku,
olej słonecznikowy do smażenia,
1/2 pęczka szalotki

Wykonanie:

Cukinie obrałam, starłam na papkę (razem z pestkami) i porządnie odcisnęłam. Zmieszałam z mąką, jajkiem, solą, pieprzem i posiekanym szczypiorem. Od razu smażyłam nieduże placuszki.




Składniki na sos:

2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu greckiego,
2 ząbki czosnku,
1/2 pęczka koperku

Wykonanie:

Posiekałam czosnek i koperek, wszystkie składniki zmieszałam. Sos podałam do gorących placków.


S m a c z n e g o !




2 komentarze:

  1. ostatnio robiłam, są pyszne (:
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placuszki z cukinii :) Twoje wyglądają wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń