sobota, 6 września 2014

100% razowy, słodki chleb z rodzynkami

Razowej mąki używa się zwykle do pieczywa wytrawnego. Jakoś nikt nie komponuje jej z owocami czy bakaliami. Rzadko używana jest również do pieczenia ciast. Pomijając fakt, że jak każdy produkt otrzymany z pełnego ziarna, jest zwyczajnie zdrowsza niż zwykła mąka, moim zdaniem, sama w sobie ma też słodkawy posmak, który doskonale zgrywa się np. z ostrością miodu. Bardzo więc ucieszyłam się gdy znalazłam ten przepis na prosty, drożdżowy chleb z miodem i rodzynkami.* Dodam jeszcze, że do niedawna mąka razowa była bardzo trudno dostępna i jeździłam po nią do Piotra i Pawła na drugi koniec Warszawy lub zamawiałam przez internet płacąc nawet po 8PLN/kg. Ostatnio jednak znalazłam ją jednak również w zwyczajnej Biedronce po drugiej stronie ulicy i zapłaciłam mniej niż połowę tej ceny. Sprawdźcie! Nawet nieduże sklepy ostatnio poszerzają swoją ofertę i można w nich znaleźć produkty, których zdobycie jeszcze jakimś czas temu wymagało sporo zachodu. 






100% razowy, słodki chleb z rodzynkami


Składniki:

500 g mąki pełnoziarnistej,
40 g drożdży,
250 ml mleka 2% + 3 łyżki,
3 łyżki miodu (użyłam spadziowego),
1 płaska łyżeczka soli,
1 jajko + 1 żółtko,
50 g roztopionego masła,
150 g rodzynek sułtańskich,
1 szklanka gorącej herbaty,




Wykonanie:

Rodzynki moczyłam przez godzinę w gorącej herbacie i odsączyłam. Całą mąkę wsypałam do mikserowej miski, zrobiłam w niej wgłębienie, włożyłam do niego drożdże, miód i wlałam ciepłe mleko (tylko nie gorące!). Nakryłam miskę lnianą ściereczką i odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia. 

Po tym czasie dodałam sól, jajko, rodzynki i wyrabiałam przez 8-10 minut końcówką do ciasta drożdżowego. Na 2 minuty przed końcem wlałam rozpuszczone i ostudzone masło. Ponownie pozwoliłam ciastu rosnąć 30 minut. 




Wyjęłam ciasto z miski i uformowałam podłużny bochenek, ułożyłam go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam na kolejne 30 minut. Po tym czasie posmarowałam żółtkierm rozkłóconym z mlekiem i wstawiłam do zimnego piekarnika, który rozgrzewał się do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłam 50 minut. 


S m a c z n e g o !


Przepis trafia na listę Na Zakwasie i Na Drożdżach.

A całkiem niedawno wykorzystałam też razową mąkę do upieczenia ciasta z morelami:


* Oryginalny przepis można znaleźć w książce G.Weidenger i M.T. Wiener "Pieczenie Chleba w Domu", 

2 komentarze:

  1. Dziękuję za dodanie chleba do listy :) Bardzo apetyczny, lubię takie wypieki i chętnie go zrobię :) Jeśli chleb ma wziąć udział we wrześniowej liście to proszę zgodnie z zasadami dodać baner i podlinkować , że akcja prowadzona jest na http://akacjowyblog.blogspot.com/.Pozdrawiam serdecznie M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, spójrz uważnie. Link znajduje się zaraz pod napisem smacznego, a banner jest wklejony na stałe w panelu bocznym. Z wcześniejszym przepisem takich problemów nie było.

      Usuń